Ilægning af Begivenheder

« Alle Begivenheder

Carl Michael Bellmann – Den guddommelige drukkenboldt

28 marts - 30 marts

DKK 2.595

Kursustitel: Carl Michael Bellmann – Den guddommelige drukkenboldt

Dato:  28.-30. marts
Ankomst:  kl.11.00
Afrejse:  kl. 11.00
Pris: kr. 2.595

Carl Michael Bellman – Den guddommelige drukkenbolt.
1740-1795 mere blev det ikke til, så var han slidt op og havde drukket den sidste ”sup”, som han siger. Det var så det.
Men da Bellman var død, efterlod han sig ikke desto mindre 1700 tekster, hvoraf flere løfter ham op i de poetiske geniers snævre kreds

Bellmans verden er Stockholm og omegn i de få år der var ham beskåret. Denne by, Gröna Lund, Slusen, Söder og Haga er hans scene. Hans persogalleri, dem han digter om er korporal Moberg, konstabel Mowitz, Fredman og tolderen Norström er dem han digter om. Men mere end andre diger han om tolder Norströms hustru, den letlevende nymfe Ulla Winblad der på én gang er den attråede og ophøjede, skønt Ulla som de andre i slænget står i dagligt forhold til flaskerne og i øvrigt ikke tager det så nøje.

Bellman udstyrer disse personer, der er stockholmsk hverdag i 1700-tallet, med gudelignende status. Tjeneren Molberg kan godt stå og støtte sig til en tønde, fuld midt på dagen, men han er samtidig af mytologisk format og kender personligt. både Bacchus og Venus. Med mellemrum samles de alle og tager på udflugt i arrangement som Odysseus´s rejser, skønt det bare er fra den ene bred i den indre skærgård til den næste.

Bellman tegner i sine epistler og sange, med musik han lånte rundt hos Händel, Purcell, Mozart og andre, et impressionistisk billede af det Stockholm der stod i oplysningen og Gustav den Tredjes tegn. Under det desperate der ligger på det personlige plan i den aldrig svigtende beklagelse over dødens uafviselige nærvær, ulmer en optimisme og fremtidstro. Dertil kommer at Bellman er meget, meget morsom og indfatter sig selv i denne verden af drukkenbolte og fanden i voldske fantaster der danner en hel verden for sig.

Bellman kom fra et godt hjem, lægger ud som bankmand, går fallit og indser umuligheden i projektet og føler sig først tilrette i livet, da digtningen bliver heltids. Han opnår pension af kongen, men lever livet ud i evige pengeproblemer og dør af livsformen.

Vi sætter den store svensker ind i hans rette historiske sammenhæng og hører så meget af hans enorme værk som vi kan nå.

Georg Metz.

 

 

Detaljer

Start:
28 marts
Slut:
30 marts
Pris:
DKK 2.595
Begivenhed Tags:

Registrer

Join one other person

Loading gif

Er du allerede registreret?

Tilmed dig her!