
Den italienske opera – Komponister, krukker og kræs for øregangen
15 januar, 2024 - 11:00 - 18 januar, 2024 - 13:30
DKK 5.000
I Italien elsker de opera. De opfandt sådan set også genren selv, og ikoner som Luciano Pavarotti og Maria Callas er blot få af de operasangere, som har gjort netop den italienske opera til noget helt særligt. Hvad er det, der er så fantastisk ved at høre det italienske sprog udtrykke de store følelser på scenen? Hvordan begyndte det hele – og hvor står italiensk opera i dag? Henrik Engelbrecht tager os med på en forrygende rejse gennem Italiens operahistorie fra start til nu – og undervejs møder vi både stressramte komponister, superkrukkede sangere, storsvindlende impresarioer og fans, der simpelthen lever for opera.
Vi skal høre Verdi og Rossini til taget letter. Se operafilm og høre legendariske optagelser og nyde intriger og store følelser til hjerterne bobler over. Vi skal ind i operaens maskinrum og vi skal ikke mindst opleve de store sangere, og høre om deres vej til stjernestatus på den tindrende operahimmel.
Højskolen er en varm vinterhule med fællessang og godt humør. Vi trodser januarmørket på højstemte toner i et lunt fællesskab, mens der serveres lækkerier efter årstiden og omsorgsfuld forplejning. Og der bliver mulighed for ture rundt i det vinterlige fiskerleje, når det rusker rask i Kattegat og i den gamle troldeskov i Tisvilde Hegn. Naturen er fabelagtig her. Ligesom musikken, vi skal nyde.
Om du er helt ny i opera eller allerede inkarneret operaelsker, har du fabelagtige og intense dage til gode med den eminente operaformidler Henrik Engelbrecht, som er tidligere operaredaktør på DR P2, operadramaturg ved Det Kongelige Teater og musikchef i Tivoli. Han er forfatter til flere anmelderroste bøger om opera- og musikhistorie og kendt som en sprudlende fortæller og formidler.
PROGRAM – download her det fulde program i pdf: Program – Italiensk opera d. 15.-18. januar 2024 med Henrik Engelbrecht
Mandag 15. januar
Formiddag: Ankomst
Frokost
14-16: Foredrag: Italiensk opera
I Italien elsker de opera. De opfandt sådan set også genren selv, og ikoner som Luciano Pavarotti og Maria Callas er blot toppen af et enormt isbjerg af operasangere, som har gjort netop den italienske opera til noget helt særligt. Hvad er det, der er så fantastisk ved at høre det italienske sprog udtrykke de store følelser på scenen? Hvordan begyndte det hele – og hvor står italiensk opera i dag? Henrik Engelbrecht tager os med på en forrygende rejse gennem Italiens operahistorie fra start til nu – og undervejs møder vi både stressramte komponister, superkrukkede sangere, storsvindlende impresarioer og fans, der simpelthen lever for opera.
Middag
19-21.30: Puccinis Tosca
Operafilm med Plácido Domingo, Raina Kabaivanska og Sherrill Milnes – med introduktion af Henrik Engelbrecht.
Tirsdag 16. januar
Morgenmad
10-12: Foredrag:
Maria Callas
er et ikon for millioner af fans selv i dag, over 40 år efter sin død i 1977. Henrik Engelbrecht fortæller historien om Maria Callas’ liv og karriere – og centralt i fortællingen er kampen mellem kvinden og personen Maria og stilikonet, jetset-dronningen og operastjernen Callas; hendes kamp for at nå til tops som sangerinde i årene efter 2. verdenskrig, om det ulykkelige forhold til skibsrederen Aristoteles Onassis, hendes vokale deroute i 1960’erne, og hendes død som en ensom 53-årig – og undervejs hører og ser vi sjældne optagelser med Callas, der både synger og selv fortæller om sit liv om sin kunst.
Frokost
14-15.30: Film: Toscas kys
Dokumentarfilm om Casa Verdi i Milano, hvor vi møder nogle af de pensionerede operasangere, som bor på det plejehjem, Verdi oprettede inden sin død. Henrik Engelbrecht introducerer den prisbelønnede film fra 1983.
Middag
19-22: Rossinis Mathilde di Shabran
Optagelse fra Rossini-festivalen i Pesaro i 2012 med bl.a. Juan Diego Flórez og Olga Peretjatko – med introduktion af Henrik Engelbrecht.
Onsdag 17. januar
Morgenmad
10-12: Foredrag: I operaens maskinrum
Samarbejdet mellem en komponist og en tekstforfatter er omdrejningspunktet, når en ny opera skal skabes. Forfatteren og operaeksperten Henrik Engelbrecht har som librettist selv prøvet at samarbejde med danske komponister som Poul Ruders og Hans Abrahamsen – og han fortæller om både de kunstneriske og praktiske overvejelser og arbejdsgange, der går forud for premieren på en ny opera. Og han fortæller også om hvor vildt det somme tider gik til, når fortidens komponister som Rossini og Verdi arbejdede sammen med deres tekstforfattere.
Frokost
14-16: Foredrag: Pavarotti – den største af dem alle!
Han var en del af de tre tenorer, og hans enestående stemme er stadig den dag i dag uløseligt forbundet med Verdis, Puccinis og Donizettis musik – og simpelthen synonym med lyden af italiensk opera. Tag med på en forrygende rejse gennem Pavarottis karriere fra barndommen som bagersøn i en mellemstor provinsby i Italien til verdens største operascener, når forfatteren og operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller og spiller sjældne filmklip fra Pavarottis lange karriere.
Middag
19-22: Verdis Maskeballet
Optagelse fra The Met i 1980 med bl.a. Luciano Pavarotti, Katia Ricciarelli og Judith Blegen dirigeret af Giuseppe Patané – med introduktion af Henrik Engelbrecht.
Torsdag 18. januar
Morgenmad
10-11: Afrunding
Afrejse
OBS: Kursusprisen er for et enkeltværelse. Ved delt dobbeltværelse gives der kr. 500,- i rabat pr. deltager.