Ilægning af Begivenheder

« Alle Begivenheder

Den Store Svampejagt

25 september - 11:00 - 27 september - 14:00

DKK 3.300

Om efteråret dukker svampene op i skovbunden, som ud af ingenting. De har altid været omgærdet af mystik, og mange er de forestillinger, vi gennem tiderne har gjort – og gør os om dem.

I nyere tid har videnskaben kastet lys over mange sammenhænge, men der er stadigt meget ukendt, og ikke mindst er historien om svampenes liv ikke blevet mindre spændende af at blive forklaret uden at indgå i et besjælet univers af underjordiske væsener.

På dette kursus er det især den moderne tænkning, der vil lægge til grund. Vi vil se nærmere på svampene som biologiske væsener og en forståelse af deres vigtige rolle i naturen og dens cirkulære kredsløb. Hvordan er sammenhængen mellem skovens træer og svampene, og kan man forestille sig en skov uden svampe?

Men svampejagt er frem for alt en praktisk disciplin. På kurset vil vi gå ture i dejlige Tisvilde Hegn med kurv og kniv og se, hvad jagtlykken kan bringe. Man ved aldrig helt, hvad man finder!

Vi vil selvfølgelig kigge efter kantareller og rørhatte, som mange kender som fine spisesvampe, men der vil også blive introduceret andre artsgrupper som f.eks. skørhatte og mælkehatte. Før, under og efter jagten vil der blive givet redskaber til at udvide sit artskendskab med både spisesvampe og hvad vi ellers måtte finde. Forskellige resurser, bøger og andet, vil blive præsenteret og afprøvet i praksis.

Når jagtlykken tilsmiler en, kan man let stå i den situation, at kurven bugner mere end til de nærmeste dage. Hvis der er interesse, vil vi komme omkring nogle metoder til at konservere og på anden vis forlænge glæderne. Og vi skal da bestemt også smage på herlighederne.

Der kræves ingen forudsætninger udover lyst til udforskning og ekskursion. Man skal være rask til bens. Medtag passende svampejagtsudstyr, udetøj og godt fodtøj til at bevæge sig udenspors. Kurset egner sig ikke for gang- og bevægelsesbesværede, da vi skal forcere uvejsomt terræn, indimellem.

Højskoledagene byder på gyldne udsigter i overgangen mellem sensommer og efterår. Her er højt til loftet, rum for rart samvær og garanti for skønne morgensamlinger med fællessang fra Højskolesangbogen. Vi skal ud i naturen, men vi skal også nyde årstidens måltider fra køkkenet, der matcher de gode fund i skovbunden.

På Tisvilde Højskole bor vi praktisk talt med Tisvilde Hegn i baghaven, til troldeskoven, til mossede stier ind i vildnisset og gennem smukke biotoper, der genlyder af rigt fugleliv, af salighed og skovbundens knasen under dine støvler. Selvfølgelig med en blå, blå septemberhimmel til at toppe det.

Med naturens naturlige sans for kontraster, så findes Kattegat i sin udstrakte blå og bølgende velmagt for enden af vejen, og lokker måske også med en dukkert på de endnu lune dage.

Om underviseren:

Michael Sonniks er autodidakt svampejæger, der i mange år har gået de nordsjællandske skove tyndt i jagten på svampe, både de spiselige og de andre. Han arbejder til dagligt som naturvejleder med især børn og unge, bl.a. med svampe. Han har en pædagogisk og praktisk baggrund som folkeskolelærer og har i årenes løb været turleder på svampeture i mange forskellige sammenhænge. Han bestod i 2017 kurset ’Diplom i Svampebestemmelse’ i regi af Foreningen til Svampekundskabens Fremme.

Kursusprisen er for et enkeltværelse. Ved delt dobbeltværelse gives der kr. 300,- i rabat pr. deltager. Opholdet inkluderer fuld forplejning, kaffe/te/vand undervejs og sengelinned/håndklæde.

Detaljer

Start:
25 september - 11:00
Slut:
27 september - 14:00
Pris:
DKK 3.300
Begivenhed Kategori:

Tilmeld kursus

Loading gif