Ilægning af Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er udløbet.

Slægtsforskning

4 oktober - 7 oktober

DKK 4.395

Tirsdag 4. oktober

Ankomst med formiddagskaffe fra kl. 11.

Formiddag: Velkommen og vi pakker ud.

12 -13 To retters menu – Velkommen ved Forstander Mogens Johansen og Gitte B. Høstbo.

13.30-16: Gitte Bergendorff Høstbo, Kursusleder; Hvem er du?

Hvor langt er du nået, hvor længe har du været i gang, hvad er du stødt på af oplevelser, hindringer, hvad er dine forventning til opholdet, hvilke kurser har de været på tidligere. Vi lærer hinanden at kende.

14.30-15.00 Kaffe og hjemmebagt kage.

16-18: Jan Pedersen, Rigsarkivet København: Utroskab og mordbrand ”Retsbetjentsarkiverne”.

Kom og hør om Sine, der kom så galt afsted, og om de mange spændende arkivalier, der gemmer sig i denne arkivgruppe. Retsbetjentarkiverne er en arkivgruppe, du ikke kan komme udenom, når du forsker i f.eks. din slægt eller lokalområde. I provinsen blev dommer- og politiembederne først adskilt i 1919. Indtil da blev rets- og politiarbejdet varetaget af byfogeder, herredsfogeder eller birkedommere. Disse embedsmænd gik under fællesbetegnelsen retsbetjente.

Jan Pedersen fra Rigsarkivet, København, fortæller om, hvad du kan finde i retsbetjentarkiverne, og om, hvordan du bruger denne arkivgruppe.

18-19 Kold/varm buffet

19-21: Workshop, vi hjælper hinanden med tips til det vi ikke selv kan finde eller tid på egen hånd

20 Aftenkaffe/te.

 

Onsdag 5. oktober

8-9 Morgenmad

9.15-9.45 Morgensang.

10-12: Erik Kann, Cand.mag. Historie: Jeg har kun ganske almindelige mennesker i min familie

Hvordan gør man for at komme i gang med at finde oplysningerne til en eventuel, ”muligvis” henvisning i en af de kilder, man ofte arbejder med fx folketællinger/kirkebøger eller lign., samt hvilke oplysninger vil man ”næsten altid” kunne finde frem til i fx skattebetaling, skolegang og lign. Ingen tvivl om, at ankomsten af flere og flere scannede kilder udfordrer vores arbejde. Det vil jeg også berøre ganske kort.

Hvordan arbejder vi med de allermest ”almindelige” af vores aner: Husmænd, arbejdsmænd, daglejere m.fl. og dem der tjente så lidt, at de var nødt til at bede sognet om hjælp til helt basale daglige fornødenheder som brændsel, træsko, tøj mm.

Erik vil her, udfordre den udbredte misforståelse om, at slægtsforskere ikke kan finde oplysninger om ganske almindelige mennesker. Summen af foredragets mange eksempler fra kilderne er nemlig, at den største udfordring i virkeligheden ligger i, at der er alt for mange kilder om vores ”almindelige” aner. Erik vil samle det spændende puslespil om denne befolkningsgruppe for os.

12-13 To retters menu.

14-16: Tur igennem ”Det gamle Tisvildeleje”

16 Kaffe og hjemmebagt kage. Herefter egen tid eller workshop.

18-19 Kold/varm buffet.

19-21: Workshop, vi hjælper hinanden med tips til det vi ikke selv kan finde eller tid på egen hånd

20 Aftenkaffe/te.

 

Torsdag 6. oktober

8-9 Morgenmad

9.15-9.45 Morgensang.

10-12: Birgit Løgstrup: Bundet af kønnet, Pigeliv på landet

Historien om bondelandet i Danmark handler næsten alt om mænd, deres gerninger og deres rettigheder. Men hvilke vilkår levede de danske landbopiger i 1700-tallet, og hvorledes reagerede de på disse vilkår. Vi skal høre om både malkepiger, mejerske, fiskepiger, ammer og mange mange flere. Hvordan var deres opdragelse, skolegang og tjenesteforhold, arbejde og fritid og om klædedragt, kirkeliv og om sexlivet også når det ”gik galt”.

12-13 Kold/varm buffet.

Kl. 15.00 Kaffe og hjemmebagt kage.

14-16: Peter Henningsen, leder, forsker og formidler i “Historiekompagniet” på Ærø: Fortiden er et fremmed land. Bondementalitet i 17- og 1800-tallet

De fleste har nok en forestilling om, at mennesker er de samme til alle tider og tænker på samme måde. Det er både rigtigt og forkert. I foredraget kommer vi en tur tilbage til de gamle bondesamfund i 17- og 1800-tallets Danmark og her vil det hurtigt stå klart, at fortidens danske bønder tænkte ganske anderledes end vi på en række områder. Det drejer sig om alt fra økonomi til religion, fra navngivningspraksis til hekseri og trolddom og meget mere. At besøge den danske fortid er som at besøge en fremmed kultur. En historisk opdagelsesrejse på ukendt territorium.

16-18: Workshop, vi hjælper hinanden med tips, til det vi ikke selv kan finde, eller tid på egen hånd
18-19.30 Festmiddag

19.30-21: Aftenjazz med Søren Svagin, flygel og Mogens Johansen, klarinet.

20 Aftenkaffe.

 

Fredag 7. oktober

8-9 Morgenmad.

9.15-9.45 Morgensang.

10-12: Ulrik Alster Klug, Arkivar og Slægtsforsker: Faddere og efterslægtstavler

Fadderlisterne i kirkebøgerne udgør nøglen til at finde både aner og efterkommere til ens slægt, desuden fortæller de om familiens sociale position.

Ulrich vil gennem nogle praktiske eksempler vise, hvordan fadderne blev valgt, samt hvordan man kan bruge dem i egen slægtsforskning.

12-13 To retters menu.

14-16: Poul Duedahl, Forfatter og historiker: Afvigernes ø.

Seksuelle afvigere, utilpassede unge, tyveknægte og sædelighedsforbrydere. Hvor gør man af mennesker, som er uønsket i normalsamfundet, fordi de stikker ud og stikker af? Lægen Christian Keller havde en idé. Man placerer dem på en øde ø.

Poul Duedahl er professor på Aalborg Universitet og fortæller i foredraget om sin arbejdet med sin og museumsinspektør Maria Clement Hagstrups bog om ø-anstaltens historie og om samarbejdet med Danmarks Radio om TV-dokumentaren ”Poul Nyrups far”.

15-15.15 Kaffe/te og hjemmebagt kage.

Tak for denne gang og herefter afrejse

 

Pris kr. 4395.-  Tillæg enkelt kr. 500.

 

Husk at medbringe din egen bærbarcomputer – den skal du bruge til
at arbejde på når vi har workshop.
Du skal også – hvis du ikke har lavet slægtsforskning før – have en
oplysning med som du vil undersøge – der er mere end 50-75 år gammel.

 

Detaljer

Start:
4 oktober
Slut:
7 oktober
Pris:
DKK 4.395

Ingen svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dette kursus er lukket for tilmeldinger