Ilægning af Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er udløbet.

Elementært om britiske krimier og serier

2 september - 11:00 - 5 september - 11:00

DKK 5.000

Stive overlæber og excentriske detektiver – Briterne er suverænt de bedste til at skrive krimier og skabe serier. Og sådan er det stadigvæk – trods store kriser i det britiske klassesamfund.

Vi vil gerne føre bevis for denne påstand med et underholdende og tankevækkende kursus, som tager fat på det engelske samfund fra bund til top. Vi ser samfundet gennem både Miss Marple, Poirot, Barnaby, Morse. Lewis og Endeavour, og vi går i kødet på nogle af de nyeste serier som Happy Valley og Sherwood. Dristige serier med fremragende skuespillere. Serier, der nærmest seismografisk undersøger det britiske samfund.

Vi ser på genrerne, på plottene. På dramaturgien. Og vi garanterer, at I aldrig igen vil være turister i England på den helt samme måde. Og husk, at der er en verden uden for London. Vi kommer både til Yorkshire og Shetland, for nu at nævne et par eksempler.

Selvfølgelig bliver der smagsprøver undervejs på nogle af de bedste romaner og serier. Og vi kommer rundt på hele krimi- og spændingspaletten med bøger, film, musik og karaktererne.

I spidsen for de sære mysterier, gådefulde mord og dramaturgiske spidsfindigheder står Lise Lotte Frederiksen, anglofil litteraturformidler, der med humor vil gøre os klogere på sammenhængene i et England, som hun elsker højt. Også litteraturen bag krimierne vil blive taget under kærlig behandling. På kurset får vi desuden besøg af Christina Munk, filmkender og anmelder på Vi Elsker Serier. Hun vil tage os med ind i hendes egen proces som anmelder. Hvad består en anmeldelse af? Hvilke faldgruber skal man overveje?

Den kendte krimiforfatter Michael Larsen kigger også forbi. Han er i den grad hjemme i mordgåder og plotkonstruktion og excellerer i spændingsgenren med science-krimier, der ikke er en klassisk “whodunit”, men jo altid har mord som omdrejningspunkt. Han fortæller selv:

“Jeg laver selv labyrintiske thrillers, der helt åbenbart har hentet inspiration fra moderne tv-serier, hvor noget af tidens bedste og mest vedkommende drama efter manges – og også min – mening skrives. I tv-serierne kan man bedre slippe af sted med uafsluttede intriger og åbne spørgsmål – før i tiden, fordi det var besværligt ”at bladre” tilbage, og nu, fordi det nærmest er blevet konventionen, at serierne fortsætter. Den går ikke i romanens (og slet ikke krimiens) verden, hvor den skarpe læser omgående slår ned på det, der savner forklaring eller ender blindt.”

Michael Larsen er særligt kendt for sine internationalt solgte thrillere Uden sikker viden og Slangen i Sydney. Sidstnævnte er alene i Danmark solgt i flere end 100.000 eksemplarer. Efter nogle års pause fra thriller-genren vendte Michael Larsen i 2015 tilbage med et brag i form af Mordet på Øen, som nåede en førsteplads på bestsellerlisten. Dødens Kode er opfølgeren hertil. I 2020 udkom videnskabsthrilleren Den der falder, og sidste år udkom endnu en nervepirrende af slagsen; Dragenotatet.

Den prisvindende filmkomponist Jacob Groth har komponeret musik til en lang række kendte tv-serier bl.a. Taxa, Rejseholdet, Ørnen, Krøniken og Livvagterne. Også musikken til filmatiseringen af den svenske Stieg Larssons Millenium-trilogi er skabt af Jacob Groth. Og de senere år har han  komponeret musik til udenlandske thrillerserier.

“Musikken i film og tv-serier skal formidle stemningen og forberede folk til rejsen ind i fortællingen. På tv er det en sværere opgave end på film, for på tv skal man fange folk på ét minut. Musikken skal være med til at lokke folk ind i historien, ellers zapper de bare væk”, har Jacob Groth tidligere fortalt om sit arbejdsfelt.

Og han er en mand der ved, hvad han taler om. Han arbejder her, der og allevegne. Og i krimiugen er han på besøg hos os en aften, hvor han fortæller om sin lange karriere som filmkomponist i både Danmark og Hollywood og forskellen på at arbejde i Europa og USA. Om forskellen på at skrive score til TV-serier og spillefilm, om teamwork og skabelsesprocessen, om at skrive musik til “crime”, om “Nordic Noir”,
om DR Dramas gyldne år og meget mere.

Undervejs lytter vi til Jacobs score til bl.a. “Mænd der hader Kvinder,”Rejseholdet” og Jacobs seneste score til “Wisting “og “Natatorium”.

Vi får også besøg af journalisten Poul Arnedal, der bor i Tisvilde. Han har været i London i mange og lange perioder, hvor han bl.a. har lavet solointerview med skuespillere, som har været med i engelske tv-krimiserier. Og fordi han kom fra Danmark, skete det, at skuespillerne inviterede ham hjem til sig selv. Det skete bl.a. med John Thaw og David Suchet, som har spillet hhv. Inspector Morse og Hercule Poirot. Det samme var tilfældet med Amanda Redman, som gennem 12 sæsoner spillede chefinspektør Sandra Pullmann i “Sagen Genoptager” (‘New Tricks’).

Herudover har Poul Arnedal også lavet solointerview med en lang en række andre kendte skuespillere og personligheder, som han vil fortælle om i sit underholdende causeri. Bl.a. superstjernen Hellen Mirren fra tv-serien “Prime Suspect” (‘Mistænkt’). Poul Arnedal har selv som forfatter et par Tisvildekrimier på samvittigheden, “Liget i Horsekæret” og “Det romerske broderskab”.

Sommeren er ved at gå på hæld, men der er glød i luften, blå, blå himmel og gyldne udsigter her på Nordkysten. Højskolen summer af liv og lune, af fællessang, lystig snak og varmt samvær, og køkkenet bugner af sæsonens lækkerier. Vi skal nyde krimiens puslespil og labyrintiske udredninger, men også den fantastiske natur omkring os, Kattegats blik, fiskerlejets skønne atmosfære, det særlige lys her på Nordkysten og skovens, dybe stille ro.

PROGRAM – ELEMENTÆRT OM BRITISKE KRIMIER OG SERIER D. 2. – 5. SEPT.

Om kursuslederen:

Lise Lotte Frederiksen er cand.mag. i dansk, engelsk og teatervidenskab. Hun er en passioneret læser og litteraturformidler med en stor kærlighed til litteraturen, ikke mindst klassikerne. Hun har undervist det meste af sit liv og de senere år har hun været travlt beskæftiget med foredrag om litteratur og gået litterære byvandringer i europæiske byer.

Gæsteunderviser:

Christina Munk er bosat i København. Hun har siden 2019 anmeldt og skrevet om film, tv-serier, tv-programmer og lavet podcasts. Først for Filmmagasinet Nosferatu og siden start 2023 som freelance skribent på ‘Vi Elsker Serier’.

Service-info: For dig, der evt. kommer langvejs fra, skal du vide, at selve programmet på ankomstdagen først starter kl. 13.30, og at du således kun misser frokosten, hvis du benytter tiden bedre ifht. transporten hertil.

Kursusprisen er for et enkeltværelse. Ved delt dobbeltværelse gives der kr. 500,- i rabat pr. deltager. Opholdet inkluderer fuld forplejning, kaffe/te/vand undervejs og sengelinned/håndklæde.

Detaljer

Start:
2 september - 11:00
Slut:
5 september - 11:00
Pris:
DKK 5.000
Begivenhed Kategori:

Dette kursus er lukket for tilmeldinger