- Denne begivenhed er udløbet.
HØJLYDT – Toner & tanker om fred UDSOLGT – TILMELD FOR VENTELISTE
17 september - 11:00 - 18 september - 10:00
DKK 1.350Velkommen til HØJLYDT – Toner & tanker om fred, hvor vi over et par dage sætter kulturmøder højt – fokuserer, perspektiverer og debatterer.
Vi har inviteret kløgtige hoveder og gode talere og byder på højloftede højskoledage med det overordnede tema; FRED på programmet.
”Fre’”, som Ove Sprogøe – i rollen som Dr. Hansen – på klingende fynsk udtaler i krøniken, Matador; ”Fre’ er et lille fynsk ord på tre bogstaver”. Og fred skal det handle om. For der er nok af alt andet for tiden.
Men nu er freden uden sit modstykke jo praktisk talt umuligt, så vi skal se og opleve både hvordan freden, men også krigen repræsenteres i kunst og kultur, i et fokus på, hvordan vi bygger bro og skaber forståelse. Hvordan kan vi mødes i stedet for at strides?
Krudt og kugler i kunsten
Tony Blair smiler fra øre til øre til sin Nokia 3210 mens han knipser en selfie foran de sorte røgsøjler som buldrer op fra Iraks brændende oliekilder. Sådan ser det i hvert fald ud i kennardphillipps’ digitalt manipulerede billede ”Photo Op”, 2007,(som indgår i The Imperial War Museums samlinger i London).
Det er et af mange værker, som journalist og radiovært Adrian Hughes vil lægge frem til diskussion om, hvordan krig og fred præsenteres i kunsten.
Nogen kunstnere bruger ironi og sarkasme, andre fremmaner gru og rædsel, mens atter andre forsøger at finde skønheden i destruktionen eller hylder soldaternes heltemod og opofrelse. Hughes inddrager værker af blandt andre Otto Bache, Elisabeth Jerichau Baumann, Harry Carlsson, Otto Dix, Eugéne Delacroix, Olafur Eliasson, Michel Francois, Francisco Goya, Hans Horn, Anselm Kiefer, Simone Aaberg Kærn, Palle Nielsen, John Singer Sargent, Niels Simonsen og Pablo Picasso.
Med freden på læben
Det er svært at forestille sig kulturelle møder uden også kulturelle konflikter, hvilket bliver ledetråden til oplæg af Georg Metz – forfatter af fiktion og fag, billedkunstner og tidligere chefredaktør – som har valgt fem sange om freden som krigens konsekvens. Dem synger vi akkompagneret af den alsidige pianist Henrik Metz.
Fred har ikke altid været på mode, men været anset som en slags undtagelsestilstand i landenes indbyrdes konkurrence. Først da krigen for alvor bliver en folkesag og i moderne tid efter 1. verdenskrig betyder hidtil uanede og i medierne nu offentligt fortalte ofre, løftes freden op som ideal.
Vi vil fred her til lands, skriver Drachmann og identificerer Danmark på samme måde som den fredens vugge, Jeppe Aakjær digter om i sangen: Som dybest brønd giver altid klarest vand. Aakjær præsenterer nationen som et pusling-land der hygger sig i smug. Det skal ikke opfattes – det gør nogen – som digterens og Carl Nielsens foragt for pacifismen, tværtimod, verset er Aakjærs hyldest til fredsommeligheden.
Efter besættelsen kom freden hurtigt igen i højsædet – betonet siden i den kolde krig i angsten for et atomart ragnarok. Måske det er på tide under indtryk af sablernes stadig mere heftige raslen igen at hylde freden i sang og klang…
Musik for fred
I hjertet af musikken møder vi den visionære dirigent, komponist og oboist Henrik Goldschmidt, hvis lidenskab strækker sig ud over tonerne og ind i riger af diplomati og forståelse. Henrik Goldschmidt er en af vores allermest alsidige og vidtfavnende musikere og står bl.a. i spidsen for The Middle East Peace Orchestra, et ensemble med palæstinensiske og jødiske musikere, der arbejder for forståelse og fred imellem de to folkeslag. Her bliver musikken et kraftfuldt redskab til at skabe harmoni i en konfliktfyldt region.
Til denne lejlighed er Henrik Goldschmidt flankeret af Bilal Irshed, der også spiller i The Middle East Peace Orchestra. Bilal er dansk/palæstinensisk komponist og oud-virtuos. Han er anerkendt for at have sin egen og unikke fortolkning af mellemøstlig musik, og er desuden kendt for sine egne bands, Bilal Irshed Trio og The Fifth String.
Begge de farverige herrer brænder for musikken og sammen skaber de et mangefacetteret musikalsk univers, der opløfter og får hjertet til at skælve. De har mange forskellige traditioner med sig, og når man rører i dén musikalske smeltedigel med talent og kærlighed, bliver resultatet smukt og helt specielt.
PROGRAM Højlydt – Toner & tanker om fred d. 17. – 18. sept. 2024
Kursusprisen er for et enkeltværelse. Ved delt dobbeltværelse gives der kr. 200,- i rabat pr. deltager. Opholdet inkluderer fuld forplejning, kaffe/te/vand undervejs og sengelinned/håndklæde.
Om Adrian Hughes
Adrian Hughes (f.1962) journalist, forfatter, foredragsholder og moderator. Har siden 1987 arbejdet som formidler af kunst, kultur og historie, først ved TV2 Lorry og siden for DR. Han har været tilrettelægger og vært på Smagsdommerne, Kunstquiz, Historiequizzen og siden 2017 DR P1’s Klog på Sprog.
Om Georg Metz
Georg Metz (f.1945) voksede op i efterkrigstiden, hvor han også rejste rundt i Europa med forældrene og så konsekvenserne af krigen. Interesserne var mange, men det blev historiestudiet han først startede på. Selvom det sidenhen blev journalistikken, der blev levevejen, så betyder historien stadig meget for Georg.
Karrieren indenfor journalistikken startede som billedtekstforfatter på Politiken, men allerede i 1969 kom Georg til Danmarks R, hvor han startede på Orientering og sidenhen på Radioavisen. I 1977 lærte hele Danmarks ham så at kende, da han blev vært på TV-Avisen – et job han varetog (og også blev redaktør på) frem til 1988, hvor han helt forlader DR.
Fra 1988 fulgte nogle år som statens filmkonsulent og fra 1991 som journalist på Information, hvor han blev chefredaktør i 1994 og frem til 1996. Georg Metz sagde dog aldrig helt farvel til Information, hvor han stadig har en ugentlig klumme. Sidenhen har Georg Metz udgivet en lang række bøger, blandt andet romanerne “Engang” og “Når det først”, foruden fagbøgerne ”Den danske sang” og ”Min danske sang” (kommenteret udvalg af danske sange).
Georg Metz er fortsat en meget efterspurgt foredragsholder, som taler om det, der optager ham – om det er politik, historie, dannelse, identitet, klassisk musik, opera eller humor.
Om Henrik Metz
Henrik Metz er som pianist velbevandret både inden for den klassiske musik og den folkelige sang- og visetradition med en række udgivelser inden for begge genrer bag sig. Han har i sin lange karriere har medvirket til bl.a. kirkekoncerter og kammerkoncerter på klaver, orgel og cembalo, har endvidere spillet jazz og underholdningsmusik, bl.a. Kai Normann Andersen. Han har arbejdet på Den jyske Opera, Det Kongelige Teater og i Danmarks Radio.
Om Henrik Goldschmidt
Goldschmidt er kendt for sin mesterlige beherskelse af oboen, har dedikeret sit talent til at skabe et rum, hvor musik bliver et universelt sprog for forsoning. Middle East Peace Orchestra er ikke blot et ensemble af musikere; det er en visionær bevægelse, der stræber efter at transformere kulturelle skel til harmoniske forbindelser. Ligeledes har han skabt musikskolen Goldschmidts Musikakademi, der har fokus på styrke både sammenhold og egenværd hos børn, der ikke ellers får noget foræret. Og derudover er Goldschmidt soloboist i Det Kongelige Kapel, kammermusiker og ikke mindst en medrivende fortolker af den jødiske klezmermusik, som står hans hjerte nær.
Om konceptet HØJLYDT – Toner & tanker på Tisvilde Højskole
Når vi træder ind på højskolen, træder vi ind i et rum, hvor kultur blomstrer. Højskolen er ikke blot et sted for læring og dannelse, men også en kulturel brobygger, hvor holdninger og idéer væves sammen i et nært perspektiv.
Kunsten og kulturen er det fundament, som vi står på, de fællesskaber, vi indgår i og den kraft, der kan rykke os i nye retninger. Det er med kunsten og kulturen, at vi bliver klogere på verden, bevarer nysgerrigheden, modet til at stille kritiske spørgsmål og inspiration til at tænke kreative løsninger.
HØJLYDT er vores nye kursustilbud baseret på noget af det ypperligste af højskolens væsen – En samtale om kunst og kultur.
På Tisvilde Højskole sker det i en kobling mellem et ambitiøst, fagligt program, et musikprogram af høj kvalitet, og det nærværende møde mellem mennesker. Over et par dage vil vi tage temperaturen på vores samtid. Boltre os i vores store verden og det lille udsnit – Vores hverdagsrammer og lokale sfære. Vende historiske vinkler i nutidig kontekst og snakke kultur på tværs af generationer, sociale skel, geografi, brancher og politikområder.
I musik og tale, som vi kan blive klogere af.
I fællesskab.