Livsfortællinger i lyd – FÅ AFBUDSPLADSER!
20 januar, 2025 - 11:00 - 24 januar, 2025 - 16:00
DKK 6.500Alle mennesker har en historie at fortælle. Det er vigtigt, at vores historie bliver fortalt videre, og at vores stemmer bliver hørt og gemt til eftertiden.
Dette kursus er for alle, der ønsker at fortælle om deres liv og bevare det, der skal gemmes og deles med familie, venner og de kommende generationer. Vi arbejder først og fremmest med at fortælle i et podcast-format.
Kurset er relevant for alle, der ønsker at formidle personlige erindringer på en ny og spændende måde og for dem, der har en interesse i at arbejde med lyd som et kreativt medie.
I løbet af ugen veksler vi mellem undervisning, fælles diskussioner og eget arbejde. De to undervisere, Irene Wendel Jørgensen og Thomas Bernsen, har en bred erfaring på området og vil lede deltagerne gennem en uge med både faglighed og socialt samvær.
Det hele foregår i den skønne højskoleånd, hvor der er højt til loftet og plads til refleksion og fordybelse. Ligesom vi snakker os frem til, hvad der er det særlige i hver af vores personlige historier. For hvad er det lige, det er?
Er det f.eks. en fortælling om, dengang mormor og morfar mødte hinanden på ”Dansetten” i Tivoli til tonerne af Svend Lundvigs Palmehaveorkester? Om hvordan det var at vokse op på Nørrebro i 1950’erne? Eller hvordan det var, at have en far der sad i koncentrationslejr under 2. Verdenskrig? Om hvad der skete på den rejse til Toronto, der inspirerede farmor til at blive psykolog? Eller om hvordan det er, at se tilbage på en periode med livstruende sygdom? Og hvad var det lige med de der bilfrie søndage?
Kurset vil inspirere dig – og give dig mulighed for – at fortælle din egen historie i et lydbearbejdet podcast-format, som giver en særlig og intim oplevelse for dem, der lytter.
Som deltager får du undervisning i idegenerering, storytelling og formgivning af din historie samt inspiration til at arbejde videre med dit personlige stof. Lydoptagelsen tager udgangspunkt i samtale, interview eller et færdigskrevet manuskript, alt efter, hvor du er i processen.
Kurset vil munde ud i en bearbejdet lydfortælling på omkring 20- 30 minutter, som kan publiceres – eller som du kan tage med dig og benytte til privat deling. Du får den tekniske redigering – montagen – til det lyttefærdige produkt med dig på USB-stick, indeholdt i den samlede kursuspris.
Livsfortællinger tager udgangspunkt i lige dén historie, tidsperiode eller oplevelse, som du har lyst til at forevige. Det kan være rejseoplevelser, særlige relationer eller livsændrende begivenheder, hvor du bestemmer både fokus og tempo – det er op til dig!
Du vil ikke kunne nå at fortælle hele din livshistorie, men helt sikkert få afrundet og formidlet nogle særlige perioder, oplevelser eller forløb, der har formet og farvet din livsbane. Sammen skaber vi en bid af et folkeligt lydarkiv til eftertiden, og du får pustet liv i din historiefortælling.https://tisvildehoejskole.dk/wp-content/uploads/2024/12/PROGRAM-Livsfortaellinger-i-lyd-d.-20.-24.-januar-2025.pdf
Hør her eksempler på en lydfortælling: Judiths historie eller Hans Henrik Jørgensens.
Vi skal fordybe os i fine, levende fortællinger, men der er ikke kun guf for ørerne. Højskolen er en varm og hyggelig vinterhule med kæmpe hjerterum og lune indslag, med fællessang og altid godt humør. Vi trodser januarmørket på gode noter, mens der serveres lækkerier fra køkkenet og omsorgsfuld forplejning. Og der bliver mulighed for at ture rundt i det vinterlige nabolag, når det rusker rask i Kattegat. Eller når det drager fra det tyste skovly, i Tisvilde Hegn lige bagved skolen, hvor sjælen finder ro og sindet god balance.
Parallelt med dette kursus afvikles et andet kursus om biografier og erindringer, så livsfortællinger fylder hele huset dén uge.
Som et større fællesarrangement får vi besøg af TV-værten, journalisten og forfatteren, Adrian Hughes i en samtalesalon – anført af producer Thomas Bernsen – om Adrian Hughes beretning ”Mors afskedsbrev”, der udkom som bog i 2022, i forlængelse af en populær podcastserie af samme navn. Her kan du komme tættere på en historie om skeletter i skabene, hemmelige adoptioner og snydegraviditeter. Om et selvmord på et guldbadeværelse, et ægteskab med en prostitueret og moderens mystiske dødsulykke på Sicilien.
Velkommen til en uge fuld af gode historier, hvor du får inspiration til dine egne. Download programmet her
Om mediet:
Ordet ”podcast” er en sammentrækning af ordene ”pod”, der betyder “Personal On Demand” og ”broadcasting”. Teknologien blev udviklet 2004 da den tidligere MTV video-nørd Adam Curry og softwareudvikleren Dave Wine udviklede “i Podder”, som var et program til download af netradio på iPods. Ifølge en rapport fra Danmarks Medie-og Journalisthøjskole, lytter 43 pct. af den danske befolkning mellem 18-75 år til podcast.
I 2022 bliver der for første gang brugt mere tid på nye medier end de traditionelle medier som f.eks. flow TV, flow radio og trykte dagblade.
Praktisk:
Erfaring med lydproduktion er ikke nødvendigt for at deltage. Den tekniske del med optagelse og lydredigering tager underviserne sig af. Vi starter fra scatch med introduktion til mediet mv. Men du bedes til gengæld nærmere overveje, hvilke specifikke historier, temaer eller livsbegivenheder, du vil fordybe dig i.
Medbring: Du skal medbringe egen computer eller hvad du foretrækker at skrive på. Gerne dine egne høretelefoner. Og så bedes du medbringe en ting/objekt, der har eller har haft en særlig betydning i dit liv. En ting, du har særlig kært, og som du skal præsentere for holdet. Det kan være hvad som helst, faktisk.
Deltagerantal: Max. 10
Undervisere:
Kurset anføres af Irene Wendel Jørgensen og Thomas Bernsen, der også står for undervisningen. Tilsammen udgør de en bred faglighed inden for undervisning, formidling, fortællekunst og lydproduktion.
Irene Wendel Jørgensen er cand. mag i dansk og kvinde- og kønsforskning. Lektor og underviser i dansk i gymnasieskolen på CELF. Har tidligere undervist på daghøjskole og aftenskole.
Thomas Bernsen er radio- og podcast-producent, journalist, vært og tilrettelægger. Har tidligere undervist skuespilelever på Scenekunstskolen i København i radioformidling. Kursusleder på Podcastværkstedet på Toldkammeret i Helsingør. Vært på Lytte Saloner samme sted.
Underviserne medbringer eget studie med optageudstyr, mikrofoner, pult samt redigeringsprogram.
Se mere her om Wendel & Bernsen.
Service-info: For dig, der evt. kommer langvejs fra, skal du vide, at selve programmet på ankomstdagen først starter kl. 13.30, og at du således kun misser frokosten, hvis du benytter tiden bedre ifht. transporten hertil.