Dokumentarfilm! – Portrættet som genre

13 marts, 2023 - 11:00 - 17 marts, 2023 - 11:00

5 dages kursus med en perlerække af filminstruktør Torben Skjødt Jensens personlige dokumentar portrætter samt et lille udvalg af de film der over en karriere på snart 40 år har inspireret og pirret ham til hans eget arbejde.

Mød bla. Asta Nielsen og Carl Th.Dreyer fra filmen, Hans Henrik Lerfeldt og Martin Bigum fra kunsten, Michael Strunge og Kirsten Thorup fra litteraturen samt den meget omtalte og berygtede rejsekonge Simon Spies.

En portrætfilm er for mig en meditation over eksistensen, set gennem et andet menneske. Og for mig også altid et forsøg på at bruge mit filmmedie til at træge ind til den portrætteredes tanker og udtryk i sin skabende kraft – om det nu er billedkunst, musik, litteratur eller film det udtrykkes med.

Kunsten:

I filmen, ”It’s A Blue World”, om Lerfeldt har jeg filmet scener med ham de sidste halvanden år op til hans død i 1989 og illustrerer samtaler mellem ham og forfatteren Christian Kampmann, optaget på cassettebånd i 1984, med et righoldigt fotoarkiv, men min egen store motivation for at gå i gang med filmen i sommeren 1987 var min ide om at filmatisere en stribe af Lerfeldts malerier som levende tableauer med modeller. Og så kredser filmens lydspor i den grad omkring Jazzmusikken, og ikke mindst Lerfeldt kæmpe kærlighed til Chet Baker, men hvem han også fik et varmt venskab.

”Mit Livs Kunst” er en serie på 4 afsnit baseret på kunstmaler Martin Bigums meget populære bog værk ”Min egen personlige kunsthistorie” som er blevet en bestseller efter Martins optræden i mange sæsoner af serien ”Kunstquizz” på DR-K. I Serien følger jeg Martin fra barndomsben, og hvad det har betydet at vokse op i Brøndby Strand mens de berygtede højhuse skød op derude i 70erne og livet der på vestegnen, og hvordan har det påvirket sådan en som Martin til at blive den kunstner han er blevet.

Filmen:

Carl Th.Dreyer, ”Min Metier” 1995, handler i den grad om en filminstruktørs søgen efter sandheden og hans besættelse af det ægte i enhver lille detalje – hans kompromisløse troskab over for kunstens dybere realisme. Jeg lavede i 2018, da det var 50 år siden Dreyers død, en ny udgave af filmen – ”Reborn” – og det er den vi skal se.

I anledning af at 2022 er 50-året for den store skuespillerinde Asta Nielsens død har filminstruktøren Torben Skjødt Jensen skabt en ny version af sin dokumentarfilm ”Den talende muse” fra 2003. Filmen er bygget op omkring det unikke venskab mellem den aldrende stumfilmdiva og den 20 år yngre boheme Frede Schmidt. Gennem hemmeligt optagede telefonsamtaler og med glimt fra hendes karriere tegnes et meget personligt portræt af ’Die Asta’, der dedikerede sit liv til sit kunstneriske virke – på godt og ondt.

Litteratur:

Filmen om forfatter Kirsten Thorup, ”Hjemme i Verden”, er lavet både i anledning af forfatterens 75-års fødselsdag i 2017 og fejringen samme år af 50 år siden hendes debut. I filmen tager hun rundt i sin barndom og ungdoms landskaber, barndomsbyen Gelsted på Fyn, Sct. Hans Hospital i Roskilde hvor hun havde sommerarbejdede som ung og det Vesterbro i København der mødte hende da hun kom til byen i 60erne – alt sammen en tid, hvor der ikke var meget der pegede at det var et liv som en af de mest kendte og elskede forfatter der ventede hende.

Filmen om digteren Michael Strunge, ”Væbnet med ord & vinger”, er en dramadokumentarisk rejse gennem digterens alt for unge liv og univers, hvor det dramatiske omdrejningspunkt er små filmatiseringer af en lang række af Strunges digte, som han selv reciterer, og som bliver udsagn og kommentarer til det billede af mennesket Strunge som tegnes med ham selv som fortæller – om hans opvækst, hans ungdomsliv og hvordan han blev et spejl og et centrum for en ny generation af digtere i 8oerne, samtidigt med at han kæmpede med angstpsykotiske anfald, der i sidste ende slog ham ihjel.

Mennesket:

Rejsekongen Simon Spies er igen på alles læber, og ikke for det bedre da focus i den grad er rettet mod hans uhæmmede hang og lyst til meget unge kvinder, de såkaldte ”morgenbolle-piger”, i mediebilledet i dag, og han var både et ekstremt kompromisløs men også et søgende menneske gennem hele sit liv – han brugte måske endda mere end rigeligt med tid på at finde en sandhed om sig selv, en sandhed som jeg så prøver på at finde ind til i filmen ”Simons Film” 1999, der tager udgangspunkt i den tid i 70erne hvor han dannede filmselskabet Mercur Film, og søsatte et filmprojekt, med sig selv i hovedrollen, hvor alting skulle gå baglæns. Det personlige træk i min film er at alle der medvirker er mennesker der har arbejdet tæt med Simon siden han startede i rejsebranchen i 60erne til hans død i 1984.

13 marts, 2023 - 11:00
17 marts, 2023 - 11:00