Ilægning af Begivenheder

« Alle Begivenheder

Stjernernes legeplads – fra Allerød til Frederiksberg

9 oktober, 2023 - 11:00 - 13 oktober, 2023 - 11:00

DKK 4.400

I 1998 spurgte Rumle Hammerich som Drama chef på DR mig om jeg ville forsøge at udvikle en friskere måde at se teater på TV på, og jeg sagde straks ”ja tak” til opgaven – og teateret har så siden 1998 og frem til i dag været som mit andet hjem, og jeg har filmet mere end 100 teaterforestillinger igennem årene, over hele Danmark.

En af de store fornøjelser jeg har haft ved dette arbejde er at lære teaterinstruktør Nikolaj Cederholm, der startede sit Dr.Dante teaterkompagni allerede i starten af 80erne i Allerød, at kende – og jeg har været så heldig at være med ham på en rejse de sidste 20 år og lavet både en dokumentarfilm om tiden hvor Dr.Dante flyttede fra Allerød til Frederiksberg og filmet flere af hans forestillinger og ligeledes i en årrække være inviteret med ind tæt på det teater der overtog Dantes plads i Allerød, Mungo Park.

På det 5 dages kursus ser vi om Nikolaj og Dante dokumentarfilmen ”Dr.Dante: Stjernernes Legeplads” fra 2010, er et sjældent kig ind i maskinrummet på det der i 90erne var en regulær teaterrevolution. Dr.Dante tog turen fra Allerød til Frederiksberg, og med Nikolaj Cederholm ved roret som både direktør og ofte instruktør fik de med en række suverænt nye forestillinger, bla. ”American Psycho” og ”Teaterkoncert Gasolin” fat på et nyt og meget ungt publikum. Og disse blev introduceret til en ny generation af skuespillere hvor rigtigt mange skulle blive de største stjerner som vi har den dag i dag. Denne dokumentarfilm forgår i 1996 hvor Nikolaj Cederholm skaber det kontroversielle teaterstykke ”Paradis”, fyldt med sex og vold, sammen med et cast som byder på bla. Mads Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Lotte Andersen, Nikolaj Coster-Waldau og Trine Dyrholm. Filmen følger processen fra de første prøver til premieren og kommenteres af alle de medvirkende 14 år efter.

Teaterkoncerten blev skabt i 90erne på Dr.Dante af Nikolaj Cederholm og Kaare Bjerkø med ”Teaterkoncert Gasolin”, og vi ser min ”Bag om Teaterkoncert Gasolin” dokumentar samt forestillingen fra 95 på Dantes Aveny og genopsætningen på Østre Gasværk i 2006. Derudover ser vi også klip fra Nikolajs teaterkoncter med The Beatles, Beach Boys, Bob Dylan og Mozart.

Som teaterforestilling fra Dr. Dante ser vi Line Knutzons meget morsomme, ”Torben Toben”, en meget dystopisk historie om verdenen hvor der nu kun er 4 mennesker tilbage i livet efter Torben har ædt hele verden – også Trianglen!

 

”Mungo Park – Teater til Tiden” fra 2017, samler æraen på et lille tiår op hvor Martin Lyngbo var direktør i Allerød og ledede et teater som fik samlet et meget dynamisk ensemble og stod bag en række både markante og prisvindende forestillinger der alle havde deres specielle Mungo-kant. I filmen fortæller både medarbejdere og skuespillere om en række af de forestillinger der er lavet gennem årene, bla. ”Kvinde Kend Din Krop”, ”Dette Burde Skrives i Nutid” og ”Big Boys Don’t Cry”.

Som teaterforestllinger ser vi ”Kvinde Kend Din Krop”, som var en meget banebrydende forestilling for Mungo Park der vandt dem en masse teaterpriser, samt teaterversionen af Helle Helles roman ”Dette Burde Skrives i Nutid”, begge forestillinger som viser at Mungo Park på mange måder formåede at løfte arven fra Dante og også vise en stribe af de nye stjerner i vores tid frem – som f.eks. Maria Rich, Kasper Leisner og Marie Bach Hansen.

Slutteligt kigger vi tilbage i både min og Mungo Parks historie og nogle af de første forestillinger jeg filmede til TV, ”De Sidste Breve fra Stalingrad” i 1999 og ”Et Dukkehjem” i 2001.

Detaljer

Start:
9 oktober, 2023 - 11:00
Slut:
13 oktober, 2023 - 11:00
Pris:
DKK 4.400
Begivenhed Kategori:
Begivenhed Tags:
Hjemmeside:
tisvildehoejskole.dk

Tilmeld kursus

Loading gif